Ieri, la zece ani de la prima „vandalizare”, statuia reformatorului Johannes Honterus s-a arătat braşovenilor întreagă, atât cu relieful vestic, cât şi cu cel estic. Pentru a stăvili zelul colectorilor de fier, reprezentanţii Bisericii Negre au instalat şi două camere de supraveghere, câte una pentru fiecare placă.
Plăcile de pe statuia cărturarului au fost furate în 1999 şi 2009. În 2002, cu ajutorul lui Wilhelm Roth, care locuieşte în Germania, s-a montat o replică a plăcii vestice. Reconstituirea lor s-a făcut prin intermediul fotografiilor. „Ambele plăci originare au fost distruse de acei reciclatori, dacă putem să le spunem aşa. Acum, am reuşit să refacem aceste două reliefuri. Pentru noi este un simbol al faptului că atunci când lucrăm împreună, totul este posibil”, a declarat Christian Plajer, prim preot al Bisericii Evanghelice CA Braşov. Realizarea reliefurilor a fost posibilă cu sprijinul Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim, al unei firme de colectare a fierului vechi, al autorităţilor locale şi al braşovenilor.
Statuia lui Johannes Honterus, opera sculptorului berlinez Harro Magnussen, a fost dezvelită la 21 august 1898 cu prilejul a 400 de ani de la naşterea reformatorului.
Dublă sărbătoare
Ziua de ieri nu a fost aleasă întâmplător de către reprezentanţii Bisericii Negre pentru dezvelirea statuii. Pentru comunitatea evanghelică din Braşov, 31 octombrie înseamnă „Ziua Reformei”, ziua în care, în 1517, Martin Luther a iniţiat în Germania reforma bisericească ce avea să influenţeze viaţa bisericească europeană. Cunoscutul teolog şi umanist braşovean, Johannes Honterus, este cel care a răspândit Reforma Bisericească în Transilvania pornind din Braşov, din Biserica Neagră. Ieri, la zece ani de la prima „vandalizare”, statuia reformatorului Johannes Honterus s-a arătat braşovenilor întreagă, atât cu relieful ves