Economia României va scădea cu 2% în 2010. Estimarea a fost făcută luni, 1 noiembrie, de către şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks. Pe de altă parte, FMI şi CE insistă pentru modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei.
Economia României va scădea cu 2% în 2010. Estimarea a fost făcută luni, 1 noiembrie, de către şeful misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks (audio).
Revenirea economică va începe chiar de la sfârşitul acestui an, pentru ca în 2011, Produsul Intern Brut să înregistreze un avans real de 1,5%, declară şeful misiunii de evaluare a FMI.
Misiunea FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a ajuns la un acord la nivel de experţi, în ceea ce priveşte a şasea evaluare a acordului stand-by. Următoarea tranşă va fi eliberată la mijlocul lunii ianuarie, dacă vor fi implementate condiţionalităţile convenite, mai anunţă Jeffrey Franks.
"La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra politicilor de la acest moment înainte. După ce ce condiţionalităţile vor fi implementate, vom putea să solicităm aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre", spune şeful misiunii FMI.
El precizează că deşi a fost plătită o parte a arieratelor, la sfârşitul lunii septembrie, există în continuare presiuni semnificative pe partea de cheltuieli, în special în sectorul sanitar.
La rândul său, Istvan Szekely, director de ţară pentru România la Comisia Europeană declară că toate acţiunile pentru primirea următoarei tranşe de la CE au fost îndeplinite.
"Am tras concluzia că acţiunile pentru primirea următoarei tranşe de la Executivul UE au fost îndeplinite. De exemplu, adoptarea bugetului pe 2011 cu deficitul bugetar de 4,4% din PIB şi cu fondul de salarii în limita convenită, de 39 miliarde euro. A