Vicepreședintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileț, fost judecător la Cluj, candidează astăzi pentru un post în noul CSM, după ce în urmă trei ani ajuns în atenția instituției ca urmare a unei plângeri făcute de mai mulți judecători clujeni. Atunci, magistraţii s-au simțit lezați de declarațiile făcute de Danileț, despre corupția din sistem.
Într-o discuție „off the record" desfăşurată în anul 2007 la Băişoara, Danileț a spus că „în cercurile justiției se știu foarte bine tarifele care sunt necesare pentru a se trânti o sentință". Judecătorul ar mai fi declarat, potrivit unui articol apărut ulterior în "Agenda Clujeană", și că "în decursul carierei lui de judecător a existat un caz în care un procuror a încercat să îl mituiască pentru a da o anumită sentință". Un grup de magistrați clujeni, în frunte cu Virgil Andreieș, președintele Curții de Apel Cluj, au sesizat CSM după apariția articolului din "Agenda Clujeană". Danileț a fost audiat atunci de o comisie a CSM, însă sesizarea făcută împotriva lui a fost respinsă.
Deturnarea voturilor CSM
Mai mult, în luna august a acestui an, același judecător a declarat că CSM pregătește deturnarea voturilor. El a atras atenția asupra faptului că CSM a interpretat subiectiv legea și a dat voie unor actuali membri să candideze pentru un nou mandat, deși legea interzice acest lucru. Printre candidații controversați apar Lidia Bărbulescu, fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Dan Lupașcu, actual membru CSM, Dan Chiujdea, membru CSM, și Cristian Deliorga, membru CSM.
Campanie în instanțe
Cristi Danileț a scris pe blogul său că, în concediul de odihnă, pe banii lui, a făcut o campanie de informare a judecătorilor și procurorilor despre noile alegeri. "Această campanie s-a desfăşurat fără nici un fel de sprijin din partea CSM, căruia prin lege îi revenea atribuţia de informar