Mădălina Penciu (23 de ani), absolventă de Management al Afacerilor la Universitatea Westminster din Londra, crede că educaţia românească s-ar putea apropia de cea britanică în cel puţin 5 ani. Tânăra, care se pregăteşte să devină expert în contabilitate internaţională, îi apreciază pe profesorii britanici pentru că pot fi contactaţi oricând studenţii au nelămuriri.
Cât de dificilă a fost admiterea la Westminster University?
Examenul de Bacalaureat este recunoscut internaţional. Majoritatea facultăţilor, pentru a accepta un student la curs, pun drept condiţie obţinerea a cel puţin un calificativ BBB, ceea ce, în sistemul românesc de evaluare s-ar traduce prin cel puţin nota 8. Este necesar şi un certificat de competenţă lingvistică acreditat de Cambridge sau IELTS cu nota minimă 6,5 şi două scrisori de recomandare.
Migraţia creierelor: Genialii Galaţiului dau Harvardul pe Sorbona
După 3 ani în sistemul educaţional din Regatul Unit, care ţi se par cele mai frapante diferenţe între şcolile din cele două ţări?
Găsesc sistemul de învăţământ britanic foarte bine pus la punct. În primul rând, fiecare student are un username şi o parolă şi poate accesa de acasă cursurile, întrebările pentru seminar. În plus, procesul de învăţare se bazează aici pe concepte care sunt total străine României: există o bază de date complexă, articole academice pe care le poţi accesa oricând şi pentru care au fost investiţi foarte mulţi bani. Fiecare materie are o planificare pe care o afli din prima zi de curs, respectiv ce proiect ai de făcut, care e data fiecărui test din timpul semestrului şi data examenului final. Proiectele sunt foarte practice şi implică de multe ori diverse cazuri în care trebuie să aplici teoria sau folosirea unor programe pe care o să le foloseşti la locul de muncă.
Câţi ani crezi că i-ar trebui României să ajungă la un ni