Romania are in prezent cel mai nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente din UE, potrivit unui raport emis de agentia internationala de rating Standard & Poor's.
Sistemul public romanesc de pensii va inregistra o crestere a cheltuielilor cu pensiile cu 6,4 puncte procentuale din PIB in deceniile urmatoare, ajungand de la 8,4 la suta, cat e in prezent, la 14,8 la suta din PIB in 2050. Estimarea ia in considerare sistemul normal de pensii, nu pensiile necontributive - pensii speciale, pensiile pentru agricultori, pensiile minime.
Analiza S&P acopera 49 de tari, care reprezinta peste doua treimi din populatia globului. Romania ocupa ultimul loc in topul privind sistemul de pensii ale economiilor emergente din UE.
"Ucraina, Rusia, Romania si Brazilia vor avea cele mai mari cresteri privind costurile cu pensiile, in principal din cauza sistemelor de pensii nereformate. Romania abordeaza problema prin intermediul acordului cu FMI si UE, care nu este insa incorporat in proiectiile de pensii actuale", scrie in raportul citat de Romania Insider.
"Analiza este un apel de trezire pe fondul necesitatii de a accelera reformele in sistemele de pensii de stat, in special in tari precum Romania. Excesul si greselile din trecut au adus sistemul public practic in faliment tehnic si vestea proasta este ca datele demografice sunt chiar mai ingrijoratoare ", a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Private.
La polul opus in randul statelor emergente din Europa este Polonia, care a reformat sistemul de pensii cu 12 ani in urma, cand a introdus un puternic sistem de pensii private obligatorii, cu contributii de 7,3 la suta.
Romania are in prezent cel mai nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente din UE, potrivit unui raport emis de