Cum numărul de CV-uri pentru fiecare loc de muncă vacant este destul de mare, şansele ca un candidat să fie selectat la un interviu de angajare sunt scăzute. Totuşi, pentru cei care primesc oportunitatea să dezvolte elementele cuprinse în CV, cât şi în scrisoarea de motivaţie, întâlnirea directă cu angajatorul sau recrutorul trebuie să fie eficient consumată, prin evidenţierea întregii activităţii anterioare la fostul loc de muncă, cât şi prin sublinierea aşteptărilor şi intereselor la jobul pe care îl vizaţi.
Interviul de angajare nu a suferit importante modificări în desfăşurarea acestuia, dar atenţia la detalii a crescut considerabil din partea angajatorului. Din acest motiv, o pregătire eficientă, prin care candidatul să identifice posibile „capcane" din partea intervievatorului poate fi o soluţie viabilă pentru a reuşi să fie angajat. „În perioada crizei, se pune mai mult accent pe realizările relevante ale candidatului, care-l pot recomanda pentru poziţia pentru care este intervievat şi pe ce plus valoare poate aduce dacă ocupă poziţia respectivă. Mai mult, a devenit foarte importantă şi motivaţia de angajare sau schimbare, după caz", specifică Ana Ber, senior consultant la compania Dr. Pendl & Dr. Piswanger România.
În abordarea unui interviu, este necesară stabilirea unor reguli, care să limiteze candidatul pe parcursul desfăşurării dialogului. Un prim-pas este evitarea minciunii, pentru că vor înşela aşteptările angajatorilor. „În această perioadă, angajatorii sau recrutorii au învăţat lecţia şi verifică mult mai atent referinţele despre candidaţii pe care-i cheamă la interviu", explică Ana Ber. În plus, un alt element care trebuie evitat este acela de a plusa nivelul aşteptărilor salariale. „Feeria anilor 2007 - 2008 s-a terminat. Cu realism trebuie să recunoaştem că potenţialul angajat nu mai este în poziţia de forţă. Balanţa s-a încl