Metodele de predare au adus piaţa forţei de muncă la una dintre cele mai scăzute forme din ultimii ani. Livrarea pe piaţa muncii a unor angajaţi incompetenţi împiedică dezvoltarea firmelor şi, implicit, creşterea economică.
Sistemul de învăţământ din România produce mulţi absolvenţi incapabili să aibă o gândire critică şi să rezolve probleme neprevăzute la job. Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii ale unui studiu al Societăţii Academice din România. Acest lucru se întâmplă din cauza slabei pregătiri a absolvenţilor, care nu primesc suficiente competenţe la clasă.
Intitulat „Schimbarea de paradigmă în educaţie şi metodele de predare", studiul arată că aproape jumătate dintre angajatorii de la noi se plâng că găsesc cu greu personal care să aibă capacitatea de a acţiona autonom şi de a rezolva problemele apărute la job. Analiza pieţei muncii din ultimii ani a arătat că a crescut importanţa acestor competenţe la locul de muncă în detrimentul celor rutiniere - în orice sector.
Jumătate din angajatori se plâng de angajaţi
Dacă în celelalte ţări din Europa de Est proporţia firmelor care apreciază că lipsa abilităţilor angajaţilor reprezintă o problemă este de 30%, în România ea se situează între 40 şi 50%. Studiul SAR arată că învăţământul preuniversitar, la fel ca şi cel superior, nu formează abilităţile necesare pentru managementul de nivel mediu sau de top. Iar nivelul persoanelor din aceste poziţii este vital pentru dezvoltarea firmelor.
„Acest învăţământ ar trebui să fie cât mai productiv, cât mai performant, ceea ce nu se întâmplă deloc acum", a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Cristian Hatu, coordonatorul studiului, arată că un exemplu de bune practici în educaţie e cel al Poloniei care a început acum 10 ani un proces de reformă în sistemul de învăţământ.
„Re