Conservatorul prelungeşte viaţa obiectelor antice şi se ocupă de patrimoniul de la Muzeul de Istorie. Tiberiu Polocoşeriu are un motto în viaţă: „Decât să tratezi, mai bine previi“. Compară meseria de conservator cu cea de medic: doar pacienţii sunt diferiţi.
Lucrează de şase ani la Muzeul de Istorie din Suceava ca şef de secţie şi se ocupă de conservarea şi gestionarea obiectelor arheologice.
Tânărul de 32 de ani trebuie să aibă grijă de colecţiile paleontologice şi lapidarium. În cea de-a doua categorie intră pietrele de mormânt descoperite în bisericile vechi construite în jurul anului 1500. Suceveanul spune că acestea s-au conservat cel mai bine.
Monitorizare atentă
„Avem şi piatra de mormânt a Evdochiei de Kiev, soţia lui Ştefan cel Mare, fragmente de la Cetatea de Scaun, cum ar fi chei de boltă, obiecte de tezaur şi capiteluri“, povesteşte conservatorul. Tiberiu Polocoşeriu are mare grijă ca obiectele să-şi păstreze calităţile şi proprietăţile specifice în timp. „Le ţinem la o temperatură între 1-21 de grade, la o umiditate de 50-60%. Avem aparate de monitorizare şi mai vechi, de prin anii ’70, dar şi performante“, adaugă Tiberiu Polocoşeriu. Conservatorul verifică zilnic fiecare obiect, de la vârfuri de săgeţi la unelte rudimentare.
Recunoaşte că primul lucru pe care îl face dimineaţa când vine la serviciu este să intre în depozit pentru a se convinge că toate colecţiile sunt în siguranţă. „Lumina este un factor care duce la distrugere, de aceea nu sunt permise fotografiile în muzeu, în special la tablouri“, mai adaugă conservatorul.
Tiberiu Polocoşeriu spune că în ultimii ani a trebuit să lupte cu un alt factor periculos, poluarea. Acest fenomen poate distruge obiectele vechi foarte repede, iar suceveanul regretă că nu sunt soluţii pentru această problemă.
Profil
Născut: 11 iulie,