FMI continuă să ceară puterii de la Bucureşti modificarea Ordonanţei 50, cu privire la creditele acordate populaţiei.
Oficial, Fondul nu are o poziţie tranşantă, evitând să spună clar dacă modificarea respectivului act normativ este o condiţie pentru eliberarea unei noi tranşe din împrumutul acordat României. Guvernul fandează şi el, declarând că decizia finală va fi luată de Parlament. Liderii opoziţiei spun că nu vor da curs cererii FMI, în timp ce aliaţii PDL invocă posibilitatea unui vot în favoarea ambelor părţi. În acest timp, Ordonanţa se află în dezbaterea comisiei de Buget a Camerei Deputaţilor.
Reprezentanţii FMI, Comisiei Euro-pene şi Băncii Mondiale, care au susţinut luni o conferinţă de presă la Bucureşti, nu au declarat oficial şi tranşant dacă modificarea prevederilor Ordonanţei 50 privind creditele populaţiei este o condiţie obligatorie pentru acordarea unei noi tranşe de împrumut. Aceştia au cerut în negocierile purtate cu pre-şedintele Băsescu şi premierul Emil Boc ca prevederile ordonanţei să se aplice doar în cazul noilor contracte semnate între client şi bancă, dar nu şi retroactiv, în cazul creditelor deja încheiate. "Ne interesează ca populaţia să fie protejată dar vrem să ne asigurăm şi că nu există ceva care să pericliteze stabilitatea financiară. Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective", a declarat şeful misiunii, Jeffrey Franks.
Directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a spus că reprezentanţii organismelor financiare internaţionale şi europene vor colabora cu legislativul de la Bucureşti pe acest subiect.
"Vom colabora cu Parlamentul în privinţa OUG 50 pentru ca aceasta să fie implementată conform normelor europene", a spus Szekely, menţionând că legislativul trebuie să se asigure că Ordonanţa 50 creşte transparenţa. Totodată el a fost de părere că sing