Autoritățile locale au demarat un proiect de 1,4 milioane de lei, menit să capteze apă din peșterna Isverna. Circa 400 de familii vor beneficia de apă curentă, venită direct din munte. Sistemul de alimentare va fi gata anul viitor.
Sătenii din Isverna vor avea la robinete apă pură, captată din peşteră. Cei 700 de oameni din sat vor avea ocazia să bea apă proaspătă, din munte. Un proiect în valoare de 1,4 milioane de lei va fi implemenatat de către autoritățile locale, care estimează că sistemul va fi gata în 2011.
„În primă fază, am încercat să captăm apă dintr-un izvor local, iar apa din peșteră să vină doar ca o completare. Izvorul nu avea, însă, un debit suficient, așa că am decis să captăm doar din peșteră, unde apa are calități deosebite. O să fie amenajată o cameră a pompelor în subteran, pentru a nu influența peisajul natural”, ne-a spus primarul Ion Stoican.
Apa captată din peștera Isverna va fi pompată în bazine de acumulare, ce vor fi amplasate la o altitudine de circa 600 de metri. De aici, va trece printr-un proces de tratare și va fi direcționată gravitațional, către consumatori.
400 de familii vor avea apă de munte, la robinet
Practic, în urma acestui proiect, aproximativ 400 de familii din Isverna vor beneficia de apă curentă, iar autoritățile pregătesc și alte inițiative legate de alimentarea cu apă, pentru satele din apropiere.
„În prima etapă vom acoperi localitatea Isverna, iar apoi avem în vedere satul Seliștea. Aici va fi puțin mai complicat, pentru că e nevoie de conducte și de o rețea suplimentară, dar sperăm să obținem un buget și pentru aceste lucruri”, mai spune primarul Ion Stoican.
Întregul buget destinat proiectului, de 1,4 milioane de lei, este alocat de către Guvernul României, prin HG 577.
Zonă cu potențial turistic ridicat
Aflată la circa 90 de kilometri de Severin, comuna