Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, in cadrul emisiunii "Prim Plan" (TVR 1), ca OUG 50 nu este o conditie obligatorie pentru incasarea transelor de la FMI, in schimb Legea pensiilor, Legea salarizarii si Legea bugetului de stat sunt.
"Am optat pentru o solutie solomonica, diferita putin de ceea ce vroia FMI, dar si de ceea ce voiau bancile... Guvernul a obtinut de la FMI ca aceasta ordonanta sa ramana in vigoare pana vom lamuri continutul ei", a declarat seful statului, care spune ca a promis FMI ca nu va modifica fiscalitatea si nu va promulga legile privind reducerea TVA la alimente, respectiv neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei. "Din punctul meu de vedere, este greu de explicat un vot gresit cum a fost cel din Camera Deputatilor. Nu-i pot crede atat de naivi pe cei din Coalitie", a declarat presedintele.
Seful statului a mai spus ca "nu acrediteza nicio cifra" privind cresterile salariale, pana nu trece Legea salarizarii. "Daca personalul este suficient de mic numeric, s-ar putea da 100% inapoi reducerea facuta anul trecut... Evaluarea de crestere de 1,5% nu permite si crearea de noi locuri de munca. Abia cresterile de peste 2 procente pot genera absorbtie de munca suplimentara", spune acesta.
Declaratiile presedintelui Traian Basescu:
Despre negocierile cu FMI si Ordonanta 50
Au fost trei mari probleme asupra carora nu s-au gasit solutii in negocierea Guvern-Fond si care au fost transate prin medierea mea, pentru ca asta este rolul meu. Cele trei probleme au fost: Ordonanta 50, arieratele din sanatate versus subventii la agricultura si cea de-a treia a fost legata de spatiul fiscal pentru investitii. In aceasta zona s-au situat blocajele care au fost deblocate in urma discutiilor la Cotroceni.La inceputul vizitei misiunii FMI, se vorbea despre abrogarea OUG 50. Ce calificare are Agentia pentru p