Peste 200 de elevi merg la cursuri într-un spaţiu amenajat în căminul cultural din satul Merei (Buzău), clădire care nu are apă, lumină şi căldură. Guvernul a alocat fonduri pentru şcolile aflate în reabilitare, dar pe listă nu se află şi cea din Merei, ai cărei elevi învaţă în cele mai jalnice condiţii.
Cine îşi mai aminteşte clasele îngheţate din timpul comunismului, săptămânile de iarnă în care niciun elev nu îndrăznea să îşi dea haina jos şi profesorii înfofoliţi la catedră în cojoace şi în paltoane, ştie prin ce trec laolaltă elevii şi dascălii din comuna buzoiană Merei. Peste 200 de copii învaţă, de doi ani încoace, în căminul cultural, în „săli de clasă" delimitate cu dulapuri, fără căldură, fără toalete şi fără apă potabilă.
Elevii sunt îngrămădiţi în câţiva metri pătraţi. În aceeaşi sală se află şi cancelaria, iar după dulapurile din spatele „clasei" îşi are biroul directorul instituţiei. Cadrele didactice din Merei au suportat cu stoicism condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea, în speranţa că, în cele din urmă, vor primi bani de la Guvern şi se vor finaliza lucrările la şcoala lor.
În urmă cu câteva zile, li s-a comunicat însă că nici de această dată banii nu vor ajunge şi la Merei. Guvernul a alocat recent 80 de milioane de lei - special pentru achitarea datoriilor către firmele care au executat lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare în şcoli, dar şi pentru continuarea lucrărilor aflate în stadiu avansat de execuţie.
De o parte din aceşti bani ar avea nevoie şi şcoala din Merei. Aici au început în urmă cu trei ani ample lucrări de reabilitare, dar fondurile alocate s-au dovedit a fi insuficiente, astfel că lucrările au fost oprite.
Directoarea vrea să închidă şcoala
Aşa se face că peste 200 de elevi merg la cursuri într-o sală de clasă amenajată în grabă într-un local unde până nu