Realizatoarea „Memorialului durerii“ continuă demersul de recuperare a trecutului prin noua emisiune, „Rezistenţa prin cultură“. Lucia Hossu Longin vorbeşte despre „insulele de curaj“ din perioada comunistă şi dar şi despre unele opinii rostite „cu ură“ după interviul pe care i l-a luat genaralului Pacepa.
„Strigăte şi şoapte“, la Festivalul de Teatru
Adevărul: Sunteţi într-un serial „de cursă lungă" de recuperare a trecutului. Cum se poate recupera memoria culturală?
Lucia Hossu Longin. Prin filmele noastre. Asta ne propunem. Nu suntem singurii în acest efort de regăsire a identităţii noastre spirituale. Cazul românesc al rezistenţei prin cultură nu a însemnat o solidarizare a intelectualilor cum a fost în Polonia sau Cehia, o contestare radicală a puterii, ci doar insule de curaj. Împotriva comunismului şi a dictaturii personale a lui Ceauşescu au existat cărţi, spectacole, filme, opere de pictură. Vorbim de Lucian Blaga, Ion Barbu, Paul Goma, Constantin Noica, Ana Blandiana, Virgil Mazilescu, I.D. Sârbu, Dorin Tudoran, Marin Preda, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Alice Voinescu. Vorbim de „Regii nebuni" ai lui Cornelui Baba, (extraordinara serie de portrete), „Dimineaţa pierdută" a Gabrielei Adameşteanu, de „Hamlet" în regia lui Alexandru Tocilescu, de „Reconstituirea" lui Lucian Pintilie, „Pas în doi" de Dan Piţa. Pronunţăm cuvântul „curaj" chiar dacă uneori curajul a fost cu intermitenţe. Dar, în fond, revizuim o imagine umilitoare şi nedreaptă că am fi fost o ţară de „mitici". N-am fost nici în politică, nici în cultură, nici în plan moral.
Cu cine aţi colaborat în acest demers?
Colaborez cu colegii mei, tinerii şi talentaţii realizatori de la TVR Cinema. Proiectul emisiunii a fost îmbrăţişat de doamna Daniela Zecca Buzura, directoarea TVR Cultural, un post dintre cele mai libere din TVR. Ne-am consultat cu i