Fotograful este prin natura sa un liber profesionist, dar acesta se poate angaja în cadrul unui studio foto sau diferite instituţii care au ca obiect de lucru şi fotografia.
În funcţie de experienţă, un fotograf poate să-şi găsească de lucru într-o agenţie de publicitate, în cadrul unei instituţii de presă sau al unei galerii de artă. Dar, în cele mai multe cazuri, fotograful îşi desfăşoară activitatea ca freelancer, preferând să colaboreze cu posibili clienţi, păstrându-şi libertatea de a realiza fotografii aşa cum îşi doreşte. Astfel, fotograful se poate dedica artei fotografice în funcţie de nevoile şi de dorinţele sale. Pentru acest motiv, Ştefan Cincă, fotograf şi deţinător al site-ului www.fotostefan.ro, consideră că profesia de fotograf se împacă foarte bine cu situaţia de part time, mai ales când provine dintr-o pasiune. „Am ales să devin fotograf, pentru că mi-a plăcut fotografia şi o practicam mai mult ca hobby, iar la un moment dat mi s-a oferit ocazia să fac şi bani din aceasta activitate, şi am început să îmbin utilul cu plăcutul", mărturiseşte fotograful.
Înclinaţie pentru artele vizuale
Pentru a deveni fotograf, este nevoie, în primul rând, de talent şi înclinaţie pentru artele vizuale. În plus, este recomandat să aveţi ochi pentru detaliu, răbdare şi cunoştinţe importante despre compoziţie, culoare şi lumină. Ştefan Cincă precizează că un factor comun tuturor genurilor de fotografie ar fi inclinaţia spre partea tehnică a fotografiei. „Pentru cineva care vrea să devină fotograf ar fi mai bine să fie o persoană cu ceva înclinaţii spre tehnică, deoarece fotografia, pe lângă elementul artistic, are şi o componentă tehnică", explică fotograful. „Alte elemente care ajută în profesia de fotograf ar fi răbdarea, atenţia la detalii, perseverenţa, abilităţi de comunicare şi lucru în echipă, şi chiar cunoştinţe de calculator, având în vedere