Delegatia Fondului Monetar International a anuntat, luni, ca urmatoarea transa va fi eliberata in prima luna a anului viitor, daca vor fi implementate conditionalitatile convenite.
Principalele conditii pe care FMI le impune Romaniei se refera la prevederile OUG 50/2010, privind creditele pentru consumatori, dar si la plata arieratelor.
Potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, OUG 50/2010 trebuie sa asigure un echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea financiara a bancilor.
"Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective", a spus Franks.
Reprezentantii FMI au hotarat sa mai pasuiasca statul roman in privinta arieratelor, care, in acest moment, se ridica la 1 miliard de lei, fara a lua in calcul si arieratele companiilor de stat, care sunt de 10 miliarde de lei, potrivit lui Franks.
"Pentru a va da seama cat de mari sunt, putin dupa prima jumatate de an, arieratele Guvernului erau de 2 miliarde de lei, din care o parte erau ale partii centrale, o parte a autoritatilor locale. Nu am cerut autoritatilor locale sa faca acest lucru, pentru ca sunt probleme la nivel de control, o vom face in 2011. Amanam temporar aceasta problema", a explicat seful misiunii FMI in Romania.
Pentru a primi urmatoarea transa din imprumut, Parlamentul trebuie sa voteze Legea salarizarii unitare si Legea pensiilor. In privinta acestora, Guvernul si-a exprimat dorinta de a discuta cu partenerii sociali, urmand ca, dupa aceea, sa discute din nou cu FMI pe aceasta tema.
Reprezentantul FMI nu a dat detalii despre proiectul de buget, sugerand ca acestea vor fi prezentate de Gu