Transportatorul naţional de energie, Transelectrica, a reuşit să revină pe profit în al treilea trimestru al anului, având la finele lunii septembrie un rezultat pozitiv de 5,1 milioane de lei (1,2 milioane de euro), după ce, în primele şase luni ale anului, înregistrase pierderi de 14 milioane de euro.
Cifra de afaceri la nouă luni a fost de 1,814 miliarde de lei.
În intervalul ianuarie-septembrie a anului trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 1,792 miliarde lei şi un profit net de 11,4 milioane lei.
Transelectrica stă "rău de tot" la capitolul finanţări pentru investiţii
Transelectrica are probleme serioase cu obţinere de finanţări din partea băncilor pentru îndeplinirea programului de investiţii, a declarat în urmă cu câteva zile Dan Preoţescu, director de planificare reţea din cadrul companiei.
„Din punctul de vedere al finanţării, stăm rău de tot. Nu doar pentru investiţiile noi, ci şi pentru modernizări. Avem instalaţii din 1964 pe care trebuie să le înlocuim. Capacităţile noastre de finanţare ne permit să acoperim în foarte mică măsură programul minimal de investiţii", a spus Preoţescu.
„Condiţiile de creditare din parte băncilor au devenit mult mai stricte", a mai spus Preoţescu. Potrivit acestuia, Transelectrica are nevoie de peste 200 de milioane de euro doar pentru a prelua în sistem turbine eoliene de 3.000-4.000 de MW care sunt în stadiu avansat.
Proiecte întârziate
El a subliniat că investiţiile în reţea pentru preluarea eolienelor sunt cruciale, pentru că acest sector este singurul care poate atrage investiţii masive în prezent.
„Sectorul eolian poate atrage investiţii de 5-10 miliarde de euro pe termen scurt. Nu ştiu ce domeniu economic ar mai putea atrage aceşti bani", a arătat Preoţescu.
Reducerea investiţiilor în reţeaua de electricitate poate determina întârierea unor proiecte