După ce Guvernul a achitat datorii de 1,9 miliarde de lei, avute de spitale la furnizori, au fost “găsite” prin sertare facturi neplătite de încă un miliard de lei (Gândul). Codruţa Kovesi spune: „voi propune CSM ca identitatea victimelor colaterale din stenograme să fie protejată” (Gândul). Ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Tanya van Gool, explică poziţia guvernului de la Haga, care a decis să condiţioneze aderarea României la Schengen de progresele din justiţie (Evenimentul Zilei). Cine vor fi noii guru ai CSM? (România Liberă). Cum a devenit Pasajul Basarab un record european (România Liberă). Bilanțul românesc pentru Expo Shanghai 2010 (Financiarul).
Adevărul anunță că „negocierile cu Fondul s-au prelungit, pentru prima oară, peste programul iniţial”, din cauza cerinţelor drastice impuse Guvernului. Autorităţile române se lovesc de inflexibilitatea FMI şi a Comisiei Europene. Ordonanţa creditelor pune în pericol continuarea acordului stand-by. În timp ce FMI, în special Comisia Europeană, cere ca actul normativ să se aplice strict pentru contractele noi, autorităţile române vor ca şi contractele în derulare să beneficieze de noile modificări. Jeffrey Franks a atras atenţia încă de joi, 28 octombrie, că eliberarea următoarei tranşe, în valoare de 870 de milioane de euro, este condiţionată de aducerea Ordonanţei 50 la o formă „satisfăcătoare", inclusiv neaplicarea ei pentru contractele în derulare. Mai mult, Comisia Europeană a cerut autorităţilor de la Bucureşti lămuriri privind modul de aplicare a actului normativ şi, potrivit unor surse oficiale, instituţia ameninţă România cu procedura de sancționare în cazul în care Ordonanţa se aplică şi pentru creditele din stoc.
Subiectul se regăsește şi în Gândul care scrie că la doar câteva săptămâni după ce Guvernul a achitat datorii de 1,9 miliarde de lei, avute de spitale la furnizori,