Valeriu Tabără susţine compartimentarea regională a fermelor pentru a convinge Comisia Europeană să ridice interdicţia de export. Ministrul Agriculturii spune că aşa ar putea fi închise doar unităţile cu probleme. Producătorii spun că aceasta este doar o „şmecherie“ UE şi că piaţa ar trebui liberalizată complet.
După numeroase vizite în ţară, Comisia Europeană încă nu s-a decis în privinţa ridicării interdicţiei de reluare a exporturilor de carne de porc românesc impusă din 2003. Practic, în acest fel, românilor le este refuzat accesul la o piaţă europeană de circa 500 de milioane de consumatori.
Mai citeşte şi:
Brandul românesc Comtim, reinventat de americani cu muncitori din India
Cum poate face România afaceri în regiune cu sprijinul ONU
Paradoxal, cerere există, însă producătorii o pot onora. „Avem cereri din Ucraina sau Rusia, dar nu putem vinde, pur şi simplu ne este refuzat accesul pe pieţele externe", spune Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. Soluţia autorităţilor?
„La cea mai recentă discuţie cu cei de la Comisia Europeană, acum 10 zile, ni s-a sugerat să mergem pe o compartimentare a teritoriilor, pentru o mai bună siguranţă şi apoi să discutăm despre reluarea exportului de carne. De exemplu să avem un compartiment în Iaşi, iar dacă este afectat doar el, să nu trebuiască să închidem toată piaţa locală doar pentru un singur focar", spune Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
El adaugă că fermele de porci vor trebui să aibă, în mod obligatoriu, şi abatoare. De respectarea normelor sanitar-veterinare ar urma să se ocupe Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Direcţiile Agricole. Caruz susţine că aceasta este doar o „şmecherie" a celor de la Comisia Europeană şi că în primul rând ar trebui să fie liberalizată piaţa şi abia apoi să fie delimita