Ambasadorul României la Belgrad, Ion Macovei, s-a declarat azi îngrijorat de demersul majorităţii reprezentanţilor Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe (CNMNV) din Serbia de nord-est de a modifica arbitrar statutul acestui for, prin introducerea limbii sârbe, ca limbă de comunicare, potrivit Agerpres. Sursa: Rompres
În opinia diplomatului român, acest demers se produce în lipsa liderilor minorităţii naţionale române şi vizează introducerea în statut, ca limbă oficială de comunicare, a limbii sârbe, urmând ca pasul următor să fie standardizarea artificialei limbi vlahe.
„Poziţia noastră este fermă: nu putem accepta în niciun fel o asemenea poziţie, care duce la divizarea comunităţii etnice româneşti şi, astfel, la deznaţionalizarea membrilor săi. Noi recunoaştem în regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării o singură minoritate - minoritatea română, care se exprimă în limba maternă, adică limba română”, a precizat Macovei.
Sâmbătă, grupul de consilieri ai Comunităţii Românilor din Serbia, care fac parte din structura CNMNV, şi-au exprimat dezacordul în legătură cu hotărârea autorităţilor sârbe de a modifica statutul acestui for. Unul din liderii românilor/vlahilor din Serbia de nord-est, Drăgan Demici, a declarat pentru Agerpres că autorităţile sârbe, „în complicitate cu cercuri antiromâneşti” din zonele istorice Timoc, Morava şi sudul-Dunării, fac pregătiri asidue să aplice o nouă lovitură minorităţii româneşti.
„La 1 noiembrie, cu ajutorul adversarilor românismului din consiliu, pe care îi controlează şi îi manipulează, urmează să se adopte un nou statut. Noua variantă prevede ca în locul limbii române să se introducă, drept limbă de comunicare, limba sârbă”, a precizat Demici.
Se va concluziona că există două minorităţi – română şi vlahă
Ion Macovei a mai declarat azi că nu înţelege lips