EXCLUSIV. De astăzi până miercuri, "Evenimentul zilei" publică trei interviuri cu români stabiliţi în Italia. O arhitectă, un chirurg ortoped şi un educator profesional vorbesc despre viaţa lor din Peninsulă.
Trei români care s-au stabilit în Italia la începutul anilor 1990 sau înainte de Revoluţie vorbesc, pentru EVZ, despre ce i-a făcut să plece din România, dificultăţile pe care le-au întâmpinat odată ajunşi în noua ţară şi din ce şi-au câştigat existenţa, integrându-se în societatea care i-a adoptat.
EVZ a stat de vorbă cu arhitecta Elena Adriana Grosu (68 de ani), cu medicul ortoped Petre Mihai Băleanu (48 de ani) şi cu Mihai Mircea Butcovan (41 de ani), educator profesional, scriitor şi autor de articole publicate în presa din Peninsulă. Astăzi, citiţi un interviu cu arhitecta Elena Adriana Grosu, emigrată în Italia acum 34 de ani, care, pentru plăcerea proprie, a tradus balada "Mioriţa" în italiană, a ilustrat-o şi a răspândit-o într-un cerc restrâns, donând banii obţinuţi unei asociaţii care se ocupă de îngrijirea copiilor din România.
EVZ: Cum aţi emigrat? De ce aţi ales Italia?
Elena Adriana Grosu: Am emigrat în 1976, căsătorindu-mă cu un fost coleg, pe jumătate român, care se găsea deja de mult timp în Italia. Am plecat pentru că acolo se afla soţul meu, nu din alte considerente. După ce m-am dezmeticit şi am învăţat să mă orientez cât de cât în această lume, atât de diferită de ceea ce cunoscusem, crezusem şi sperasem, am fost surprinsă să-mi de s copăr acelaşi eu, neschimbat, şi în Italia. O lecţie importantă în viaţă constă în a înţelege că oriunde te-ai duce, o vei face cu sinea ta şi felul tău de a fi, gândi sau greşi.
În 1976, lăsaţi în urmă o Românie comunizată, a paradelor şi a mitingurilor festive, şi dădeaţi peste o Italie roasă de terorismul politic: celebra perioadă a "Anilor de Plumb". Ce impr