Judecătorii de la Curtea Constituțională vor relua mâine votul pe legea Educației. PNL şi PSD refuză să discute calendarul moţiunii de cenzură în absenţa unui verdict al magistraţilor referitor la angajarea răspunderii Guvernului asupra actului normativ.
Citiţi şi:
PSD va susţine moţiunea PNL pe legea educaţiei
Legea Educaţiei, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, se află de o săptămână în vârtejul unor dispute politice. Puterea o vrea în vigoare cât mai repede, Opoziţia încearcă să o blocheze.
Prima bătălie s-a desfăşurat, în spatele uşilor închise, la Curtea Constituţională săptămâna trecută, chiar în ziua moţiunii de cenzură. Magistraţii constituţionalişti au avut de judecat o contestaţie depusă de Mircea Geoană legată de dreptul Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe o lege aflată în dezbaterea Senatului.
Potrivit unor surse din cadrul Curţii, judecătorii numiţi de Putere au încercat să obţină în acea zi un verdict favorabil Executivului, dar votul final a fost de 4-4, în condiţiile absenţei judecătoarei Iulia Motoc, numită la propunerea PDL. În absenţa unei majorităţi în şedinţa de săptămâna trecută, votul va fi reluat mâine în plenul Curţii Constituţionale.
Judecătorii Curţii s-au contrat apelând la argumente juridice pro şi contra Cabinetului Boc. Miezul disputei: anul trecut, după ce Guvernul şi‑a angajat răspunderea tot pe legea Educaţiei, Curtea a declarat procedura neconstituţională. Potrivit motivării de atunci a Curţii, procedura excepţională a angajării răspunderii nu se justifică atâta vreme cât există o majoritate parlamentară care susţine Guvernul.
Magistraţii au invocat şi lipsa unui motiv serios care să impună adoptarea de urgenţă a legii. Judecătorii numiţi de Opoziţie ar fi dorit să menţină această decizie, însă cei numiţi de Putere au fost de părere că, din