În timp ce uninominalii păstrează aparenţa neimplicării în afacerile cu bani de la buget, rudele lor prosperă din astfel de contracte, arată primele declaraţii de interese după noua Lege ANI. Sursa: CODRIN PRISECARU
Personal, dar mai ales prin intermediul soţiilor şi copiilor, parlamentarii fac afaceri profitabile cu statul şi pe timp de criză. O demonstrează primele declaraţii de interese depuse după modificarea Legii ANI, care includ contractele încheiate de firmele demnitarilor, soţiilor, copiilor sau părinţilor lor cu autorităţile publice.
Preferatele uninominalilor sunt primăriile din judeţele care i-au trimis în parlament. Miniştrii, pe de altă parte, ca şi parlamentarii cunoscuţi pentru astfel de afaceri nu s-au grăbit încă să şi le declare.
Fiu de deputat, un statut de 2 milioane de euro din buget
Fiica fostului preşedinte PSD al CJ Dâmboviţa, actualul deputat Gheorghe Ana, a încheiat în timpul mandatului tatălui său 21 de astfel de contracte prin două firme: CMB Investment şi CML Consult. Pe bază de cerere de ofertă, Maria Cristina Ştefan a bifat astfel 18 contracte cu primării din judeţ - PSD şi PDL - şi trei cu Drumuri şi Poduri Ialomiţa, în valoare de 1.019.003 lei.
Pe aceeaşi reţetă prosperă şi familia deputatului ex-PSD Ioan Munteanu. Dacă acesta nu are în nume propriu nicio firmă, fiul său, Dorin Andrei, a primit de la autorităţi de stat din Neamţ 15 contracte de 7.858.228 de lei. Nouă sunt obţinute prin încredinţare directă şi doar 6 prin licitaţie.
Şase dintre lucrările lui Munteanu- fiul, derulate prin SC Proinvest, au scos numai de la Primăria Piatra-Neamţ, condusă de PDL-istul Gheorghe Ştefan, 5.593.152 de lei. Alţi clienţi bugetari sunt primăriile Roman (PDL) şi Săvineşti (PSD), dar şi Domeniul Public şi Privat Constanţa.
Stănişoară mută prin soţie
În cazu