BNR a întrerupt procesul de reducere a dobânzii de politică monetară, dar în prima parte a anului viitor relaxarea ar putea fi reluată dacă nu vor exista efecte inflaţioniste de rundă a doua din creşterea TVA, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
"Banca centrală este foarte concentrată în primul rând pentru a se asigură că politica monetară este corespunzătoare pentru atingerea ţintei de infaţie pentru 2011, iar decizia lor a fost să ia o pauză în ceea ce priveşte relaxarea, pentru o perioadă, pentru că vor să vadă toate efectele creşterii de TVA (de la 19% la 24% - n.r.)", a spus Franks.
Întrebat dacă există posibilitatea ca până la jumătatea anului viitor să fie redusă rata dobânzii de politică monetară, Franks a răspuns că un astfel de scenariu este probabil în condiţiile în care inflaţia se va întoarce în banda ţintită de BNR şi nu vor fi efecte de runda a doua din partea majorării TVA.
"Da. Bineînţeles că există. Dacă inflaţia se întoarce în banda ţintită şi dacă banca centrală crede că va atinge ţinta chiar şi cu o dobândă joasă, atunci o vor micşora. Şi cred că este un scenariu probabil dacă nu vor fi efecte de runda a doua", a arătat oficialul FMI.
El a precizat că efectele de runda a doua depind de cât de multă presiune va fi în economie iar, în acest moment, nu există foarte multă presiune pentru că economia este încă "slăbită".
Întrebat de ce există diferenţa foarte mare dintre rata dobânzii de politică monetară şi dobânzile la depozite, Franks a recunoscut, râzând, că nu poate acorda un răspuns potrivit, dar crede că explicaţia constă în procesul de cerere şi ofertă din piaţă, dar şi de faptul că sunt anumite bănci care doresc "cu ardoare" să crească masa de depozit.
"Este o întrebare foarte interesantă. Am dicutat acest aspect şi nu sunt sigur că am un răspuns potrivit (râzând - n.r.). În mod e