România are în prezent cel mai nereformat şi nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente ale Uniunii Europene (UE), reiese din raportul "Global Aging 2010: An Irreversible Truth", publicat recent de agenţia internaţională de rating Standard&Poor's. Sursa: Adrian Scutariu
Conform studiului, sistemul public de pensii din România va suferi o creştere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4% din PIB în următoarele decenii, de la 8,4% din PIB în 2010 la 14,8% din PIB în anul 2050. Estimarea ia în calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu şi sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizaţia minimă pentru pensionari).
Analiza S&P cuprinde 49 de state, reprezentând mai bine de două treimi din populaţia globală, iar România se situează în toate clasamentele de sustenabilitate pe unele dintre cele mai slabe poziţii.
Cel mai nesustenabil sistem de pensii
Restrângând analiza doar la economiile emergente membre ale UE, România ocupă ultimul loc la capitolul sustenabilităţii financiare a sistemului de pensii de stat, ceea ce ameninţă stabilitatea economică şi financiară a ţării pe termen lung.
"Înainte de criza globală, deficitele bugetare ale multor state erau într-un proces de îmbunătăţire, chiar dacă nu în ritmul în care estimările noastre arătau că ar fi necesar. Cu toate acestea, ritmul rapid de creştere a datoriilor guvernamentale din ultimii 3 ani a acutizat, în opinia noastră, nevoia de reforme solide pentru a reduce riscurile bugetare, mai ales în acele ţări în care proiecţiile arată creşteri uriaşe ale cheltuielilor legate de îmbătrânirea populaţiei", arată analiza specialiştilor de la agenţia Standard&Poor's.
"Astăzi, pe fundalul deficitelor bugetare ridicate, ne aşteptăm ca procesul de consolidare bugetară şi implementar