Recent, Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat finanţările pentru „organizarea sau participarea la festivaluri şi tîrguri de filme interne şi internaţionale, susţinerea unor programe de cultură şi educaţie cinematografică, editarea unor lucrări de specialitate în domeniul cinematografiei sau alte activităţi, pentru manifestări organizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011”.
Finanţarea cea mai mare – 690.000 de lei - a obţinut-o Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc pentru organizarea TIFF 2011. Cum era de aşteptat, de altfel, în primul rînd pentru că e unul din puţinele evenimente care chiar mişcă lucruri în domeniu şi, în al doilea rînd, pentru că anul viitor TIFF-ul face 10 ani! (la mulţi, mulţi ani!).
În listă se regăsesc finanţările pentru organizarea standurilor româneşti de promovarea la festivalurile de la Berlin, Cannes şi, culmea, după ce anul trecut au refuzat să susţină, cel de la Clermont-Ferrand, dar şi pentru workshop-uri de animaţie, documentar şi imagine.
Dar, surprize-surprize din nou.
E fabulos cum în lista CNC-ului se regăsesc nişte evenimente cu finanţări fantasmagorice, deşi nu „le recomandă” mai nimic.
Astfel, a doua cea mai mare finanţare după TIFF, şi anume 329.442 de lei, a obţinut-o Editura Noi pentru „organizarea Festivalului internaţional de film evreiesc Bucureşti 2011”. Singura explicaţie posibilă este că e prima ediţie şi trebuie susţinut. Dar, din punctul meu de vedere nu se justifică finanţarea.
De asemenea, Aldaco Film (organizatorul Festivalului Callatis!) a obţinut 134.000 de lei pentru „Dream Fest Slatina 2011” – Festival Internaţional de Film şi Carte pentru copii. Mai trebuie comentat? Păi nu, dar pot să mai dau un exemplu din aceeaşi serie: Asociaţia pentru Integrare Europeană (AICE) a primit pentru Festivalul Filmului Documentar Artistic de istorie 108.299 de lei.
T