Actorul Hugh Laurie, interpretul mizantropului Dr. House, a lăsat cu gura căscată lumea artistică în 1996, când a publicat primul său roman, „Traficantul de arme", carte tradusă recent în româneşte.
„Sunt destul de bun la o grămadă de lucruri, dar în nici un caz formidabil. Sunt, de pildă, un scriitor onorabil. Nu scriu la fel de bine ca Martin Amis, chit că mi-ar plăcea - dar, cert, joc mai bine decât el. În schimb, nu joc la fel de bine ca Kenneth Branagh - dar cânt la pian mai bine decât el, deşi nu la fel de bine ca Dr. John. S-ar putea însă să gătesc mai bine decât el", spunea într-un interviu Hugh Laurie. Cel mai bine plătit actor de televiziune al momentului este un individ polivalent - în calitate de cântăreţ, a semnat în această vară un contract cu Warner Music Group; ca sportiv, a fost numărul 4 mondial la canotaj juniori, în 1977; ca scriitor, a uimit lumea literară în 1996 cu romanul, „Traficantul de arme".
„Franţa s-a îndrăgostit de cel mai mare seducător al lumii"
Hugh Laurie e un timid orgolios. Din teama de a nu fi acceptat pe criteriul exterior al faimei de actor (deşi la vremea aceea nu jucase în serialul care i-a adus celebritatea mondială), el a trimis manuscrisul cu pseudonim şi abia după ce a fost acceptat de editură a dezvăluit editorului că el l-a scris. Bestseller a devenit abia după 13 ani, în Franţa, (unde romanul a fost tradus cu titlul „Totul e sub control"), ceea ce i-a făcut pe cei de la The Guardian să exclame „Franţa s-a îndrăgostit de cel mai mare seducător al lumii". Într-o cronică entuziastă pentru Europe 1, jurnalistul cultural Phillipe Besson remarcă „spiritul caustic" al scriitorului, precum şi „ştiinţa de a mânui suspansul". „Atât serialul, cât şi cartea sunt pline de umor negru. Dacă iubiţi «Dr. House» veţi iubi şi cartea."
Al doilea roman, tras pe linie moartă
„Traficantul de arme" este până acu