În fiecare zi, Magda Andreescu, cercetător la unul dintre cele mai renumite muzee din România, şi soţul său, Sorin, profesor, caută să reducă orice cheltuială inutilă, în special pentru că sunt îngrijoraţi de facturile care vor veni pentru încălzirea centrală din perioada iernii, scrie AFP într-un amplu comentariu despre viaţa bugetarilor români, ale căror salarii au fost reduse cu 25 la sută.
Ca toţi funcţionarii români, Magda şi Sorin au pierdut 25 la sută din salariu în cadrul unui plan de austeritate draconic aplicat în vară de Guvernul Emil Boc pentru a reduce deficitul bugetar. În prezent, Magda (42 de ani), Sorin (40 de ani) şi fiica lor, în vârstă de patru ani, sunt nevoiţi să trăiască cu 500 de euro pe lună şi nu sunt şanse de îmbunătăţire a traiului lor.
Fondul Monetar Internaţional, aflat în misiune la Bucureşti până luni, prevede o revenire timidă la creşterea economică în 2011 (aproximativ 1,5 la sută), dar măsurile de austeritate se vor menţine pentru păstrarea deficitului în limitele convenite.
"În urmă cu câţiva ani, înainte ca România să cunoască o perioadă de creştere, un banc afirma că ministrul Muncii ar trebui să le interzică funcţionarilor să se căsătorească între ei ... Cu siguranţă, astăzi, un cuplu ca noi este lovit din plin", a afirmat Magda.
După mai bine de zece ani de muncă ca cercetător şi curator la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, unul dintre cele mai cunoscute din Europa în domeniul artelor populare, Magda câştigă circa 250 de euro pe lună, mai puţin decât salariul mediu al ţării, de 350 de euro.
Soţul ei, Sorin, predă istoria la un liceu, de mai bine de 13 ani, şi câştigă tot 250 de euro. El este coautorul primului manual şcolar special dedicat istoriei comunismului.
"În realitate, cu eliminarea celui de-al 13-lea salariu, a primelor şi bonurilor de cumpărături pentru achiziţionarea cărţi