Pentru a deţine o podgorie şi a intra pe piaţa vinului, este suficient să ai un teren bun pentru cultura viţei-de-vie şi câteva mii de euro pentru fiecare hectar.
Proprietarii terenurilor agricole care se gândesc să înfiinţeze o plantaţie viticolă nu mai trebuie să-şi bată capul cu lucrările necesare. Este suficient să apeleze la o firmă specializată care le va oferi o plantaţie la cheie şi, ulterior, consultanţă pentru întreţinerea viei timp de trei ani.
"Oamenii vin la noi pentru a stabili dacă terenul are potenţial pentru viţa-de-vie şi dacă totul este în regulă, trecem la acţiune, iar în câteva luni, în funcţie de sezon, proprietarul are o plantaţie de vie la cheie. Pentru fiecare hectar înfiinţat se plăteşte o sumă cuprinsă între 12.000 şi 16.000 euro, dar beneficiarul nu trebuie decât să vină la finalul lucrărilor să preia afacerea. În plus, oamenii îşi pot recupera jumătate din suma cheltuită de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din fondurile puse la dispoziţie de UE", a explicat Ionuţ Dincă, directorul general al Paolo Consult.
Cei care doresc să nu aibă prea multe bătăi de cap cu întreţinerea viei au posibilitatea de a cere consultanţă ulterioară înfiinţării plantaţiei. "Timp de trei ani, specialiştii noştri vor răspunde oricăror solicitări venite din partea beneficiarilor. Dacă apar probleme tehnice sau legate de cultură, noi intervenim pentru a le remedia", a arătat Dincă.
În prezent, la serviciile firmei apelează mai ales proprietarii de terenuri foarte mari, marii viticultori care vor să-şi refacă sau să-şi extindă plantaţiile. Dar şi proprietarii unor suprafeţe de câteva hectare pot solicita o afacere la cheie în domeniul viticol. Până acum, doar 10% dintre beneficiari sunt proprietari de terenuri de sub 10 hectare. În România, suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie este de 180.000 hectare,