Finanţarea europeană privind interconectarea sistemelor de gaze dintre România şi Bulgaria nu este periclitată, iar proiectului este realizată în conformitate cu prevederile deciziei de finanţare a UE, susţine Ministerul român al Economiei.
Cotidianul bulgari „Dnevnik Daily Bulgaria Bulgaria" a scris în ediţia de astăzi că România şi Bulgaria ar putea pierde fondurile europene destinate conductei Giurgiu-Ruse, întrucât proiectul este întârziat.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea română, respectiv staţia de măsurare gaze (SMG) Giurgiu şi segmentul terestru situat între SMG Giurgiu şi punctul de subtraversare a Dunării de pe ţărmul românesc.
În cadrul întâlnirilor din 5 şi 26 octombrie 2010, Transgaz şi Bulgarian Energy Holding, împreună cu Bulgartransgaz, au convenit asupra obiectivelor Foii de Parcurs aferente anului 2010.
Primul element, semnarea şi expedierea către potenţialii shipperi a Scrisorii de sondare a pieţei a fost realizat, următoarele etape stabilite pentru lunile noiembrie şi decembrie fiind:
- întocmirea şi expedierea către UE a Raportului asupra stadiului de implementare a proiectului;
- întocmirea şi expedierea către UE a cererii de prefinanţare de 30%;
- stabilirea modalităţii de achiziţie comună Transgaz-Bulgartransgaz a serviciului de proiectare aferent subtraversării Dunării;
- desfăşurarea formalităţilor de achiziţie comună a contractelor de proiectare a secţiunii de subtraversare a Dunării;
- desfăşurarea formalităţilor de achiziţie a materialului tubular pentru segmentul terestru al României.
„Finanţarea europeană privind interconectarea sistemelor de gaze ale celor două ţări nu este periclitată, derularea în comun a implementării proiectului făcându-se în conformitate cu prevederile Deciziei de finanţare a UE", spun repr