Computerele vor fi construite din enzime şi molecule de ADN şi ne vor fi implantate în creiere. Va însemna asta evoluţie sau Armaghedon? Întrebarea fundamentală pentru epoca noastră este dacă umanitatea va ajunge să cunoască o existenţă cu totul diferită înainte de a fi distrusă pentru totdeauna.
Când încearcă să-şi imagineze cum va arăta viaţa în următorul secol, mulţi oameni se declară preocupaţi de ascensiunea Orientului şi a felului în care va afecta aceasta vieţile occidentalilor. N-ar trebui să-şi facă griji, scrie „The Daily Mail": realitatea este că până în anul 2100 planeta noastră se va fi schimbat atât de mult încât va fi de nerecunoscut şi înseşi noţiunile de Orient şi de Occident şi-ar putea pierde sensul.
Dezvoltare în viteză
Într-un interviu din anul 2000, economistul Jeremy Rifkin afirma că „în următoarele câteva decenii, probabil, viaţa noastră va suferi schimbări fundamentale într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat în ultimul mileniu".
„După calculele mele, gradul de dezvoltare a societăţii se va dubla până în 2050, comparativ cu avansul înregistrat în ultimele 15.000 de ani, iar până în 2100 se va dubla din nou", spune istoricul Ian Morris, profesor la Universitatea Stanford (SUA). El mai afimă că în anul 2100 ne putem aştepta la apariţia unor oraşe cu 140 de milioane de locuitori - „închipuiţi-vă Tokyo, Mexico City, New York, Sao Paulo, Mumbai, New Delhi şi Shanghai adunate la un loc".
În secolul XX, umanitatea a parcurs drumul de la telefoanele cu manivelă la internet; în secolul următor probabil că toţi oamenii (cel puţin cetăţenii naţiunilor bogate) vor avea acces instantaneu la toate informaţiile existente în lume, în vreme ce creierele lor vor fi interconectate, ca un computer gigantic (dacă nu chiar direct la o asemenea maşină).
Toate acestea, desigur, sună a science-fiction.Cât priveşte conectarea