Americanii de la Franklin Templeton au creionat o strategie conservatoare pentru primul an de administrare a Fondului Proprietatea, deşi toată lumea se aştepta la un management activ al portofoliului şi la o creştere a profiturilor.
Ipotezele de la care porneşte Franklin Templeton, noul administrator al activelor de 3,5 mld. euro ale Fondului Proprietatea, sunt că anul viitor Fondul nu va achiziţiona participaţii în alte societăţi, nu va vinde niciuna dintre cele 83 de participaţii din portofoliu şi, dacă este cazul, nu va participa la majorările de capital ale societăţilor din portofoliu.
Reprezentanţii Fondului au precizat însă că acestea sunt doar ipoteze şi nu o reflectare a activităţilor pe care intenţionează să le deruleze.
Focusul administratorului în 2011 va fi "evaluarea drepturilor Fondului şi creşterii controlului cu privire la companiile existente în portofoliu, inducerii îmbunătăţirii standardelor de guvernanţă corporatistă din cadrul acestora în vederea listării", aşa cum au anunţat oficialii Franklin Templeton în proiectul de buget pentru anul 2011.
Portofoliul Fondului este format din 83 de participaţii la companii din sectorul energetic, petrol, distribuţie. La cea mai mare parte din companii, Fondul împarte acţionariatul cu statul român (Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, CET-urile, Poşta Română). Fondul Proprietatea este în continuare controlat de stat, care prin intermediul Ministerului Finanţelor deţine 44,7% din capital, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.
"Fondul Proprietatea este foarte greu de administrat pentru că deţine participaţii la companii unde statul este acţionar, dar nu are planuri concrete de privatizare a respectivelor companii. Mai mult, Fondul nu îşi poate bugeta planuri ambiţioase de investiţii, dacă nu gestionează mai întâi relaţia