În ultimele două săptâmâni, misiuniile FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-au aflat în România pentru a şasea evaluare a acordului stand-by. S-a ajuns la un acord, astfel încât următoarea tranşă de la FMI, în valoare de circa 900 milioane euro ar putea fi aliberată în ianuarie.
Principalele declaraţii:
JEFFREY FRANKS , şeful delegaţiei FMI la Bucureşti:
Despre creşterea economică şi următoarea tranşă
- La nivel de experţi, am ajuns la un acord, rezultatele sunt la zi, iar după ce condiţionalităţile vor fi împlinite vom putea solicita boardului FMI să aprobe virarea următoarei tranşe la începutul lunii ianuarie.
- Spre sfârşitul acestui an credem că economia României nu va coborî sub 2%. Nu am adus modificări majore prognozelor noastre şi ne aşteptăm ca în 2011 creşterea economică să ajungă la 1,5%.
- Presiunile pe preţuri se acumulează, ceea ce ar putea împinge indicii peste estimări.
- Ajustarea cheltuielilor nu a fost impusă de FMI că a fost necesară. Autorităţile au trebuit să ia unele decizii şi noi am susţinut aceste decizii care creează premisele de stabilitate şi creştere economică în următorii ani.
- Deja am văzut semne de creştere economică în cel de-al doilea trimestru din acest an. Ne aşteptăm la o creştere şi in trimestrul trei. Un semn pozitiv: exporturile înregistrează creşteri, de asemenea, vânzările. Chiar dacă TVA-ul a fost mărit, consumul totuşi a crescut.
- Pe măsură ce mediul extern se va stabiliza, vom vedea si efectele pozitove în România. Eu mă aştept la o creştere în ultima parte a acestui an, cu o anumită marjă, ca apoi creşterea să continue în primele trimestre din 2011.
- Aţi intrat în criză cu un deficit bugetar extrem de mare, de aceea România a fost mai vulnerabilă.
- România este acum într-o situaţie în care iese din cea mai m