Sorin Dimitriu consideră că, pentru a reuşi în carieră, un tânăr absolvent de Politehnică trebuie să-şi dezvolte parcursul profesional cu multă seriozitate şi cu mult altruism încă din anul I de facultate şi până la dizertaţie.
De asemenea, Dimitriu vorbeşte de faptul că cei mai mulţi manageri sunt absolvenţi ai unor facultăţi cu profil tehnic, dovadă a componentei economice predate în cadrul cursurilor de la facultate. În plus, preşedintele CCIB precizează că deşi ingineria este un domeniu destul de restrâns ca şi calificare, permite o privire largă asupra multor lucruri, inclusiv economice, ce încurajează preluarea de responsabilitate de către tinerii ingineri.
Cu ceva timp în urmă, aţi declarat că printre problemele cele mai dificile pe care le întâmpină firmele bucureştene se află lipsa forţei de muncă înalt calificată. Mai susţineţi acest fapt şi în 2010?
Vreau să vă spun că această situaţie este valabilă chiar la nivelul întregii ţări, pentru că, din fericire, România este în mare parte privatizată, iar, atunci, nu mai pot interveni alte criterii decât competenţa. Oamenii de afaceri care investesc au nevoie de persoane competente care să ruleze afacerile. Şi, din păcate, se constată că există chiar o acută lipsă de calificare în câteva domenii. Spre exemplu, un domeniu care chiar mi se pare periculos este cel al tehnologiilor de sudură, al inginerilor specialişti în acest domeniu. De asemenea, se resimte o lipsă chiar şi printre inginerii metalurgi, pentru că unii dintre membrii noştri nu au reuşit să identifice competenţă la toţi cei care candidau pentru o poziţie în cadrul firmei lor.
Totuşi, se poate vorbi de forţă de muncă necalificată în condiţiile în care Bucureştiul este un centru universitar important al ţării? În Bucureşti, avem, inclusiv, Politehnica.
În general, activitatea inginerească presupune foarte multă responsab