Reprezentanţii misiunii FMI în România au prezentat, luni, concluziile discuţiilor şi analizelor efectuate timp de o săptămână şi jumătate. Aceştia au susţinut că s-a ajuns la un acord, la nivel de experţi, privind măsurile ce trebuie aplicate în perioada următoare, în aşa fel încât, după implementarea condiţionalităţilor ridicate, să fie obţinută aprobarea pentru virarea tranşei. Jeffrey Franks susţine că au fost atinse, în linii mari, ţintele fixate la nivelul sfârşitului lunii septembrie. Astfel, au fost întreprinse principalele acţiuni în vederea obţinerii aprobării de la boardul UE, în ianuarie 2011. Aceasta a fost şi opinia directorului de ţară pentru România la Comisia Europeană, Istvan Szekely, care menţionat, la acest capitol, adoptarea bugetului pe 2011 cu deficitul bugetar de 4,4% din PIB, cu fondul de salarii în limita convenită, de 39 miliarde lei sau adoptarea strategiei fiscale pe termen mediu, care este în Parlament.
De la Comisia Europeană, aşteptăm o tranşă de 1,2 miliarde euro. Până acum, de la Uniunea Europeană au fost accesate fonduri de 1,5 miliarde de euro, în iulie 2009, de un miliard de euro, în martie 2010, respectiv de 1,15 miliarde euro, în septembrie 2010.
Printre condiţiile ce sunt avute în vedere de reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale cu care România are stabilite acorduri, se numără: aprobarea părţii a doua a legii salarizării unice, a bugetului pe 2011, în acord cu autorităţile române, până la sfârşitul lunii decembrie, existenţa unei stabilităţi în sistemul de taxe şi cel al cheltuielilor. Referitor la modificarea Ordonanţei 50 pe anul 2010, ce a generat discuţii contradictorii între autorităţile române şi finanţatorii internaţionali, Jeffrey Franks nu a declarat clar că aceasta ar reprezenta o condiţie strictă pentru eliberarea tranşei următoare, însă a insistat pentru instaurarea unui echilibru înt