Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu cere înlocuirea lui Jeffrey Franks din fruntea misiunii FMI pentru România.
Într-o scrisoare adresată directorului general al FMI Dominique Strauss-Kahn, Surupăceanu susține că Franks a forțat Guvernul să se substituie Parlamentului, încălcându-se astfel separația puterilor în stat și "violându-se suveranitatea națională".
"În urma discuţiilor apărute pe marginea transpunerii Directivei Europene 48/CE/2008 în OUG nr. 50/2010, România traversează o perioadă extrem de tensionată, dată fiind intervenţia de ultimă oră a domnului Jeffrey Franks care a făcut public faptul că obţinerea celei de-a şaptea tranşe din acordul încheiat de ţara noastră cu FMI este condiţionată de modificarea OUG nr. 50/2010.
Domnia sa a solicitat astfel eliminarea prevederilor legate de retroactivitatea ordonanţei privind creditele pentru populaţie, susţinând perpetuarea poziţiei abuzive a băncilor asupra persoanelor fizice care au contractat credite. Solicitarea a ignorat însă faptul că prevederile ordonanţei constituie o adaptare la situaţia precară a economiei naţionale, pierzând din vedere rezultate iminente, precum creşterea numărului de restanţieri, care se ridică, în prezent, la 800.000 şi, totodată, potenţialele pierderi ale sistemului bancar românesc în confruntarea în instanţă cu cetăţenii nemulţumiţi.
Mai mult decât atât, s-a creat cu această ocazie o presiune enormă asupra Guvernului, forţat să se substituie, în această chestiune, Parlamentului, în condiţiile în care acesta nu are competenţă legislativă decât pe cale de excepţie prin procedura delegării de către Parlament.
Prin persoana domnului Jeffrey Franks, FMI a invocat, deci, necesitatea unei intervenţii a Guvernului în domeniul legislativ fără a avea în acest sens un temei juridic solid şi a încălcat, prin aceasta, principiul constituţional al separaţiei pute