Fondul Monetar International si-a terminat misiunea de evaluare a modului de respectare a obiectivelor impuse in vederea eliberarii unei noi transe din imprumut, in valoare de 900 de milioane de euro, insa majoritatea masurilor impuse de institutie nu ar putea fi indeplinite in acest an, potrivit analistilor.
In timpul unei conferinte de presa de luni, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a enumerat mai multe conditii pentru deblocarea urmatoarei transe si continuarea acordului incheiat anul trecut.
Printre acestea se numara adoptarea Legii pensiilor, a Legii salarizarii unitare, plata arieratelor, stabilirea bugetului pentru 2011 in decembrie si rezolvarea problemei companiilor de stat care inregistreaza pierderi masive. In cazul ultimei conditii, Franks a explicat ca exista doar trei solutii - vanzarea, restructurarea sau inchiderea acestor companii.
Potrivit analistilor romani, desi aceste conditii reprezinta un singur pachet de masuri ce trebuie luate, unele sunt mai greu de realizat.
Un exemplu concret il reprezinta plata arieratelor, adica a datoriilor pe care statul le are fata de companiile private, cu data scadenta mai veche de 90 de zile.
"Mi se pare foarte greu de indeplinit conditia pusa cu arieratele. Aici nu este vorba doar de bani, ci despre un intreg sistem de punere in aplicare pe care noi nu il stapanim foarte bine. Ministerul Finantelor n-a dovedit, pana acum, ca poate sa faca acest lucru in termen si corect", a explicat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.
Potrivit spuselor sale, arieratele reprezinta una dintre cele mai importante conditii deoarece, fara plata acestora, sectorul economiei reale nu isi poate relua activitatea. "Fara plata arieratelor, care inseamna facturi pe care statul le-a dat pentru servicii sau activitati, multe firme sunt in stare de fa