Eurodeputatii romani sunt tot chiulangii, insa mai prezenti in plenul PE decat inainte, au in continuare o activitate nesatisfacatoare, sunt putini responsabili pe rapoarte importante - dovada a slabei influente pe care o detin - si, mai mult, odata veniti in tara incearca sa isi prezinte activitatea nesemnificativa exagerandu-i importanta. Sunt concluziile unui studiu dat luni publicitatii de Institutul European pentru Democratie Participativa Qvorum.
Prezenta la lucrarile Parlamentului European - imbunatatita in perioada aflata in cercetare, iulie 2009-octombrie 2010 - a eurodeputatilor romani nu reflecta si o crestere in influenta in cadrul legislativului european.
Deputatii romani sunt activi in a aduce amendamente la rapoarte, insa sunt raportori pe prea putine rapoarte importante, sunt vocali in parlament, luand mai des cuvantul decat inainte, insa sunt mai putin implicati in initiative care presupun realizarea unui consens si obtinerea sprijinului propriului grup politic si al celorlalte grupuri.
Ba mai mult, desi mare parte dintre ei nu au o importanta majora in PE, odata veniti in tara isi prezinta activitatea ca fiind foarte importanta. Studiul arata ca "exista numeroase situatii cand, profitand de lipsa de informare a publicului din tara, unii europarlamentari exagereaza semnificativ importanta actiunilor lor in PE". Mai departe, documentul arata ca cele mai frecvente manipulari se realizeaza astfel:
eurodeputatii transmit informatia conform carora sunt raportori pe anumite propuneri, cand in realitate sunt doar raportori virtuali sau raportori de avizeuroparlamentarii bombardeaza presa cu informatii asupra declaratiilor pe care le fac in PE; in realitate insa, luarile de cuvant reprezinta un instrument viabil numai in masura in care sunt insotite si de actiuni concrete - redactarea de rapoarte, avize, amendamente - a