Cea mai mare provocare in timpul discutiilor din cadrul celei de-a sasea misiuni a Fondului Monetar International a fost reprezentata de arierate, potrivit sefului misiunii, Jeffrey Franks.
Problema cea mai mare se inregistreaza in sectorul sanatatii, a declarat Franks, luni, intr-o conferinta de presa. In acelasi timp, FMI a decis sa amane discutia privind arieratele autoritatilor locale pana anul viitor.
"Am hotarat un numar de pasi suplimentari. Unul este de asigurarea corespondentei dintre asigurarea bugetara si obiectivele de cheltuieli. Altul este o lista de masuri de reforma a sectorului sanatatii, menite sa sporeasca veniturile acestui sector, sa reduca cheltuielile si sa conduca la un mai bun control", a explicat Jeffrey Franks.
Potrivit spuselor sale, dupa prima jumatate a acestui an, arieratele Guvernului erau de aproximativ 2 miliarde de lei, iar, in prezent, acestea se ridica la 1 miliard de lei, luandu-se in considerare numai datoriile scandente de mai mult de 90 de zile, desi, la nivel european, se calculeaza cele scadente de 30 de zile.
De asemenea, companiile de stat au, la randul lor, arierate de aproximativ 10 miliarde de lei.
FMI a ajuns la un acord cu Romania - Vezi ce s-a stabilit
Tinta impusa de FMI in cazul arieratelor este zero, atat la nivel central, cat si la nivel local. Daca, la nivel central, s-a cerut deja plata datoriilor, la nivelul autoritatilor locale acest lucru nu s-a facut inca.
"Nu am cerut autoritatilor locale sa faca acest lucru, pentru ca sunt probleme la nivel de control, o vom face in 2011. Amanam temporar aceasta problema", a spus Franks.
Potrivit lui Istvan Szekely, reprezentantul Comisiei Europene, arieratele reprezinta un pericol pentru functionarea intregii economii, avand in vedere ca, daca statul nu-si plateste furnizorii s