Vizita preşedintelui rus în Insulele Kurile – un teritoriu disputat din estul Asiei – declanşează un conflict diplomatic cu Japonia. Dmitri Medvedev e primul preşedinte rus care vizitează arhipelagul, administrat de la al doilea război mondial de Federaţia Rusă şi locuit până atunci de japonezi. Premierul japonez a calificat vizita regretabilă, iar Rusia a răspuns că reacţia Japoniei nu poate fi acceptată.
Vizita preşedintelui rus în Insulele Kurile – un teritoriu disputat din estul Asiei – declanşează un conflict diplomatic cu Japonia. Dmitri Medvedev e primul preşedinte rus care vizitează arhipelagul, administrat de la al doilea război mondial de Federaţia Rusă şi locuit până atunci de japonezi.
Premierul japonez a calificat vizita regretabilă, iar Rusia a răspuns că reacţia Japoniei nu poate fi acceptată.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră "inacceptabilă" nemulţumirea Japoniei faţă de vizita preşedintelui Medvedev în Kurile.
Diplomatul de la Moscova l-a convocat pentru discutii pe pe ambasadorul nipon din rusia. “Este teritoriul nostru, iar preşedintele a vizitat un teritoriu rus", subliniază Lavrov. Anterior, premierul Japoniei, Naoto Kan, a catalogat drept "foarte regretabilă" venirea lui Medvedev în insulele Kurile, iar ministrul nipon de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-i transmite protestele.
Rusia şi Japonia dispută patru insule din arhipelagul Kurilelor, anexate de URSS pe 18 august 1945, la trei zile după capitularea Japoniei în cel de-al doilea război mondial. Disputa împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace între Rusia şi Japonia.
Vizita lui Medvedev este prima a unui şef de stat rus după 1945 în acest arhipelag, situat între peninsula rusă Kamceatka, în nord, şi marea insulă japoneză Hokkaido, în sud.
În 2005, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicită Rus