“In Romania, daca o femeie este frumoasa, stie sa se imbrace, are relatii in cercurile importante ale societatii si este si inteligenta, automat este denigrata”, este declaratia pe care am auzit-o recent de la Roxana Ambrozie, nepoata Elenei Lupescu.
Nu e departe de adevar. Ca femeie obtii mai greu recunoasterea calitatilor, dar asta nu se intampla doar in Romania, ci in intreaga lume.
Saptamana trecuta au fost date publicitatii mai multe rapoarte in legatura cu situatia persoanelor de sex feminim. Ce rol ocupa ele in societate, cat castiga, dar si ce functii importante reusesc sa obtina, raportat la barbati.
UNIFEM a lansat raportul “Progress of the World’s Women”, iar datele nu sunt incurajatoare. De exemplu, in toate regiunile, cu excepţia Europei Centrale şi de Est / Comunitatea Statelor Independente şi Asia de Est, femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să nu isi gaseasca un loc de munca.
In ceea ce priveste locul ocupat de femei in functiile inalte din stat raportul indica ca ele ocupa mai degraba portofoliile din domeniul social sau sanatate si mai putin economie sau finante.
Pe plan local, femeile si-au castigat incetul cu incetul recunoasterea in planul public, dar adesea nu au scapat fara comentarii ironice si rautacioase la adresa lor.
Cauzele sunt multe, iar printre ele se numara rautatea. Despre asta vorbeste si Horia Roman Patapievici intr-un interviu acordat revistei Elle, numarul din noiembrie.
„Ceea ce pune capac la toate, inclusiv saraciei, mi se pare atmosfera de intolerabila rautate din jur. Spatiul nostru public e hain, e saturat de o rautate stranie, de multe ori gratuita, care vireaza adeseori in ura deschisa si poate oricand degenera in violenta pur si simplu…
Exista o solutie pentru Romania, dar nu este una institutionala sau legislativa, ci este individuala. Trebuia ca masa critica de ro