Grupul Interagro, care deţine şase din cele şapte combinate de îngrăşăminte chimice din ţară, a închis deja producţia la unitatea pe care o deţine în Piatra Neamţ, iar în următoarele zile va sista activitatea şi în restul combinatelor, a declarat astăzi, pentru „Adevărul", Ioan Niculae, proprietarul Interagro.
La 31 octombrie a expirat perioada în care combinatele chimice au putut cumpăra gaze la preţ de producţie internă, care este la jumătate faţă de preţul de import. Achiziţia gazelor reprezintă 75% din costurile de producţie ale combinatelor de îngrăşăminte chimice.
În vara 2009, pentru a relansa sectorul industrial, Guvernul a decis ca marii consumatori de gaze, printre care combinatele chimice şi unele termocentrale, să primească doar gaze din producţia internă.
Aceasta în condiţiile în care, potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii din România, inclusiv populaţia, primesc acelaşi coş de gaze intern-import.
Derogarea de la Legea gazelor a fost prelungită în Parlament, astfel că industria consumatoare de gaze a cumpărat aceste resurse la preţ de producţie internă în perioada iunie 2009-octombrie 2010.
Industriaşii au cerut Guvernului şi Parlamentului prelungirea acestei facilităţi.
„Nu ni s-a dat niciun răspuns până acum. Faptul că nu mai putem cumpăra gaze la preţ de producţie internă ne scoate practic din piaţă. Nu am ce să fac, trebuie să închid combinatele", ne-a declarat Niculae.
Grupul Interagro deţine combinatele Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, Ga&Pro Co Piatra Neamţ, Amonil Slobozia şi Nitroporos Făgăraş.
Potrivit lui Niculae, în perioada iunie 2009 - septembrie 2010, grupul Interagro a plătit către bugetul statului taxe şi impozite în valoare de 142,5 milioane de euro şi către Romgaz - 250 de milioane de euro. Plăţile către Transgaz s-au ridicat la 53 de milioane de euro. În total