Ministerul Economiei a propus Guvernului să nu prelungească termenul până la care marii consumatori de gaze primesc această resursă la preţ de producţie internă, întrucât o astfel de măsură ar duce la maiorarea tarifelor pentru populaţie, susţin reprezentanţii ministerului.
Producătorii din industria chimică, dar şi unele companii din domeniul energetic, au beneficiat până la 31 octombrie de gaze naturale doar din producţia internă, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici faţă de factura la gaz plătită de populaţie şi semnificativ mai mici faţă de orice alt consumator eligibil din România. Măsura a fost luată în mai 2009 şi a expirat la 31 octombrie 2010.
"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a propus Guvernului României să nu mai prelungească acest termen. Principalul motiv al acestei propuneri îl constituie creşterea ponderii importului în coşul de gaze naturale destinat celorlalţi consumatori, în special consumatorilor casnici. Acest lucru s-ar traduce prin majorarea preţurilor de furnizare reglementată a gazelor naturale, vizând în special populaţia", se arată într-un comunicat al ministerului.
Cu alte cuvinte, dacă ar continua livrarea către unii agenţi economici de gaze naturale doar din producţia internă, ar trebui ca preţul la gaze naturale să crească semnificativ atât pentru populaţie, cât şi pentru orice alt consumator eligibil, mai spun oficialii ministeriali.
"Precizăm că, între efectele negative pe care această măsură le-ar produce dacă s-ar aplica în continuare, se numără majorarea componentei de import pe piaţa reglementată, ceea ce a condus la solicitarea furnizorilor de a majora preţurile pentru consumatorii vizaţi, precum şi apariţia unor dificultăţi în realizarea programului de înmagazinare pe componenta de gaze naturale din producţia internă, fiind necesară suplinirea acestor cantităţi cu gaze naturale din