Dieta tarilor nordice este o metoda originala de alimentatie bazata pe consumul de grasimi bogate in Omega 3 si antioxidanti, fiind foarte echilibrata si benefica pentru sanatate.
Numita sugestiv, "dieta nordica" este de fapt un stil de viata si de alimentatie in tarile nordice, precum Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, scrie publicatia Maxi Sciences.
Doi jurnalisti, Carol Garnier si Anne Dufour, au abordat aceasta problema in scopul de a descoperi secretele longevitatii populatiilor nordice, care folosesc o anumita alimentatie, desi clima zonei este destul de aspra.
Ei au studiat de asemenea si raportul de cercetare a Universitatii din Copenhaga, referitor la beneficiile pentru sanatate a alimentelor nordice.
Dieta nordica se bazeaza pe:
- peste gras, inclusiv hering, si somon, alimente cu continut ridicat de Omega 3 si cod bogat in proteine;
- varza - bogata in antioxidanti, vitamina K, care reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului;
- fructe de padure, in special mure, cu un continut ridicat de vitamina C si vitamina B si antioxidanti, inclusiv Omega 3;
- orz, ovaz, secara, inclusiv consumul uleiului de rapita cu continut ridicat in grasimi monosaturate, Omega 3 si Omega 6;
- vanat, iepuri, pasari, carnea este mult mai sanatoasa decat cea de crescatorie.
Concluzia specialistilor este ca acest regim nordic de alimentatie este un concurrent serios al dietei mediteraneene, avand si un impact pozitiv asupra sanatatii populatiei, reducand rata mortalitatii, a evenimentelor cardiovasculare nedorite si chiar a cancerului.
Dieta tarilor nordice este o metoda originala de alimentatie bazata pe consumul de grasimi bogate in Omega 3 si antioxidanti, fiind foarte echilibrata si benefica pentru sanatate.
Numita sugestiv, "dieta nordica" este de