Invitatia la consultari lansata de Traian Basescu ascute lupta pentru intaietate in Opozitie. Un paradox deloc... paradoxal in politica romaneasca aberanta asa cum arata ea acum.
Din start ar trebui spus ca decizia Opozitiei de a nu participa la consultari este, pana la urma, o negare dialogului institutional.
Nu omul Traian Basescu ii invita la el acasa pe liderii Opozitiei, la un sprit, ca sa vorbeasca despre culoarea in care ar vrea sa zugraveasca peretii biroului prezidential, iar ei nu se duc pentru ca il detesta.
Institutiile numite partide politice sunt invitate de institutia prezidentiala pentru a discuta despre teme de maxim interes national: concluziile Consiliului European, relatia cu FMI si integrarea in spatiul Schengen. Iar institutiile numite partide politice dau dovada de o crasa iresponsabilitate refuzand dialogul institutional pe astfel de teme, indiferent ce sentimente nutresc fata de omul Traian Basescu. Liderii lor nu au decat sa se duca acolo, sa-si expuna ideile geniale si din pragul Palatului sa comunice poporului cum presedintele nu vrea sa tina cont de ele.
Dar PNL si PSD (caci PC e cantitate neglijabila) isi fac un titlu de glorie din negarea dialogului institutional, fara sa realizeze ca exact acest tip de dialog isi doresc romanii sa vada si sa auda. Pana la urma, este foarte probabil ca invigatorul in urmatoarele alegeri sa fie cel care va reusi sa renunte primul la visceralitati si isterii.
Dar dincolo de asta, invitatia la consultari a dat posibilitatea unor pozitionari extrem de interesante pe relatia PNL - PSD si Crin Antonescu - Victor Ponta.
Liderul PNL a mutat primul, refuzand din start invitatia la dialog, pe care, de aceasta data macar a avut inspiratia sa o supuna si deciziei partidului.
Dar Crin Antonescu a ridicat miza. A invitat el insusi par