Guvernul si FMI au gresit in 2009 si 2010 estimarile parametrilor macroeconomici. BNR a ratat tintele de inflatie. Cum s-a incadrat Guvernul in deficitul stabilit cu FMI anul trecut? A marit arieratele. Pentru 2011 o luam de la capat. Bugetul o sa fie facut, trebuia facut de mult, pe crestere economica. Cu acordul FMI, scrie Dan Selaru pe blogul sau.
Tot auzim ca o sa iesim din recesiune la 6 luni dupa Europa. Fals, partea de economie legata de Europa a iesit deja din recesiune, numai ca nu e suficient. Asa ca nu putem spera ca anul viitor sa se petreaca vreo minune. E prea mica partea din economie legata de restul lumii ca sa ne traga spre crestere economica.
Scaderea veniturilor, prin taierile salariilor bugetarilor, taierile de pensii pe de o parte si cresterea TVA pe de alta o sa conduca la o scadere a consumului. Mai mare decat cea de anul acesta cand masurile au avut efect doar 6 luni. Ca urmare nici consumul intern nu poate conduce la cresterea economica sperata. La scaderea puterii de cumparare isi mai adauga influenta si inflatia.
Ce ramane Guvernului de facut, mai ales ca somajul nu pare sa scada si pensionarii "nu ies din sistem" asa repede, in afara de a strange cureaua si mai mult? Aproape nimic, FMI nu-i permite sa scada impozitele si taxele. Poate privatiza toate intreprinderile de Stat cu pierderi. Asta daca le vrea cineva. Ar ajuta la deficit dar nu la cresterea economica.
Fondurile europene sunt speranta, auzim povestea asta de doi ani. Ce s-a schimbat in acesti doi ani? Nimic, nu poti obtine rezultate diferite daca faci aceleasi lucruri. Dar asta e ultima speranta, cea care moare ultima.
Sa trecem la populatie si la economia privata. O parte din populatie e obligata de situatie sa consume toate veniturile. Restul sunt prinsi in "capcana cumpatarii". Reduc consumul de frica "zilelor negre" ce o