Cu doar două luni înainte de termenul limită până la care tot românul este obligat să-şi încheie o poliţă de asigurare a locuinţei pentru riscuri precum cutremur, inundaţii sau alunecări de teren, doar un mic segment din rândul populaţiei s-a conformat noii legi.
În ciuda campaniilor de informare în care se întrec firmele de asigurări din Vrancea, foarte puţini vrânceni au reuşit până acum să încheie o poliţă pentru asigurarea obligatorie a locuinţei.
„Noi am pornit o campanie din uşă în uşă, pentru a le explica oamenilor de ce este important să se asigure. Le-am spus că, la fel cum este obligatorie poliţa de asigurare la autoturism, tot la fel de obligatorie este şi această asigurare pentru locuinţă şi că riscă amendă de 500 de lei în cazul în care nu o plătesc. Ideea este că oamenii nu au încă această cultură a asigurărilor, care se va forma în timp", ne-a declarat Carmen Panţuru, directorul celei mai importante societăţi pe piaţa asigurărilor din Vrancea.
Tot pensionarii sunt „fruncea"
Nici celelalte firme de asigurări nu se laudă că au reuşit să determine oamenii să-şi asigure locuinţele pentru riscurile legate de calamităţi naturale.
„Treaba nu merge aşa cum ne-am fi aşteptat. În fiecare zi avem surprinderea că tot pensionarii sunt cei mai conştiincioşi în a se achita de această obligaţie. Este mai neplăcut că tinerii nu realizează importanţa legii" , precizează Ion Bercuci, director de societate de asigurări din Vrancea.
„Am tot amânat această problemă, ştiu că este obligatoriu să mă asigur şi consider necesară această lege. Când iau salariul mă voi conforma", ne-a declarat focşăneanca Constantina Mihuţ.
Pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor, vrâncenii sunt nevoiţi să plătească câte 10 euro în cazul caselor din chirpici sau paiantă şi 20 de euro în cazul locuinţelor construite din beton.
@N_P