Excedentul de forţă de muncă a dus la scăderea drastică a salariilor.Angajatorii profită de numărul tot mai mare a persoanelor care îşi caută un loc de muncă oferind salarii de cel mult 600 de lei.
Judeţul Botoşani se află printre judeţele de top în ce priveşte numărul şomerilor de profesie , adică a celor care s-au obişnuit să trăiască din indemnizaţia de şomaj. Astfel, faţă de 2009, numărul şomerilor de lungă durată a crescut de 6,2 ori în 2010 comparativ cu 2009. Şi asta din cauză că 70% din cei care au absolvit şcoala primară, gimnaziul sau cel mult şcoală profesională sau liceu ajung de pe băncile şcoliilor direct în rândul şomerilor în plată. Statisticile arată că numeric, la această oră, în judeţ sunt luate în evidenţă peste zece mii de persoane care nu au loc de muncă, iar jumătate primesc indemnizaţie de şomaj.
Preferă şomajul decât un salariu de mizerie
Cu alte cuvinte, aproape 7% din polulaţia activă a judeţului preferă să stea degeaba decât să-şi găsească un loc de muncă. Extrem de puţini şomeri sunt interesaţi să se angajeze, deşi lună de lună firmele oferă sute de job-uri. Spre exemplu. pentru luna noiembrie sunt vacante o sută de locuri de muncă, însă fiind prost plătite puţini sunt cei care vor să se angajeze. „Angajatorii profită de excedentul de forţă de muncă de pe piaţă şi nu oferă salarii mai mari decât minimul pe economie. Aşa se explică faptul că ele rămân neocupate, şomerii preferând să beneficieze de indemnizaţia oferită de stat decât să lucreze 10 sau 12 ore pe zi pe un salariu net de 400 de lei." a spus Sorin Şologon, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani.
În topul celor mai prost plătite job-uri sunt cele din confecţii, construcţii şi comerţ, unde salariul lunar net nu depăşete 400 de lei. La polul opus , cele mai bine plătite sunt locurile de muncă din IT, proiectare-arhitectură şi