Atragerea fondurilor europene nu este îngreunată de legislaţia privind achiziţiile publice, ci de zecile de autorităţi care îşi depăşesc atribuţiile şi frânează procesul. Iată ce spun reprezentanţii Autorităţii pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice.
Atragerea fondurilor europene nu este îngreunată de legislaţia privind achiziţiile publice, ci de zecile de autorităţi care îşi depăşesc atribuţiile şi frânează procesul. Iată ce spun reprezentanţii Autorităţii pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice. ANRMAP propune Guvernului restructurarea şi unificarea într-o singură instituţie a tuturor autorităţilor care se ocupă de achiziţiile publice, pentru a eficientiza procesul de absorbţie a fondurilor europene.
În România sunt 75 de instituţii, cu şapte autorităţi de management şi 33 de organisme intermediare şi alte autorităţi, care certifică plăţile sau propun corecţii financiare în privinţa fondurilor europene. Preşedintele Autorităţii pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă (audio) spune că nu legislaţia, ci numărul mare de autorităţi de management care se ocupă de achiziiţiile publice îngreunează procesul atragerii de fonduri europene.
"Recent, Bulgaria a reunit toate autorităţile de management într-o singură instituţie, realizând astfel un cadru unitar. Nu legislaţia achiziiţiilor publice poate este impedimentul real al acestor proceduri. Ceea ce solicită în mod expres autorităţile de management, ceea ce verifică ele, deşi nu au competenţa necesară să o facă duce la astfel de probleme în cadrul sistemului", explică ea.
Preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă mai spune că o decizie în acest sens ar trebui luată cât mai repede posibil şi a atenţionat că din 2013, România ar putea primi mai puţine fonduri decât are acum la dispoziţie, dacă nu reuşeşte să absoarbă fondurile pe care şi le-a propus.
Pe de alt