Europarlamentarii romani nu au o activitate satisfacatoare la Bruxelles, iar atunci cand se intorc in Romania exagereaza importanta activitatii lor la Parlamentul European. Sunt concluziile unui studiu publicat luni de catre Institutul European pentru Democratie Participativa Qvorum.
Institutul a comparat delegatia Romaniei in raport cu delegatiile celorlalte state membre ale UE si a analizat individual activitatea fiecaruia dintre eurodeputatii romani.
Prezenta delegatiei Romaniei la sedintele plenare ale Parlamentului European este in continuare foarte scazuta, comparativ cu celelalte state membre, desi se poate constata un trend usor crescator, se afirma in raport.
Astfel, delegatia tarii noastre a terminat primul an de mandat pe pozitia a 26-a (penultima), cu o medie de prezenta de 85,84%, iar in primul trimestru al celui de-al doilea an de mandat se afla pe pozitia a 24-a, cu o medie de 86,71%.
Per ansamblu, membrii delegatiei Romaniei sunt fruntasi la activitati pentru care nu au nevoie neaparat de sprijinul politic al colegilor de grup politic european sau de Parlament.
Astfel, la luari de cuvant Romania se afla pe locul 4 (locul 9 in mandatul precedent), la intrebari pe locul 14 (locul 18 in mandatul precedent), la amendamente pe locul 6 (locul 4 in mandatul precedent), iar la propuneri de rezolutii pe locul 5 (locul 20 in mandatul precedent).
Sabin Cutas, Iosif Mantula, Cristian Presa, Elena Oana Antonescu si Csaba Sogor sunt cei mai silitori, avand prezenta 100%. Veteranii Marian Jean Marinescu, Victor Bostinaru, Adriana Ticau, Renate Weber sunt si ei printre eurodeputatii cu prezenta foarte buna.
In schimb, printre cei mai chiulangii sunt Ioan Mircea Pascu, Rares Niculescu, Adrian Severin sau Corneliu Vadim Tudor.
Europarlamentarii romani nu au o activitat