În perioada recesiunii, ţările ale căror sectoare imobiliare au suferit cel mai mult au fost cele în care până în 2008 au avut loc investiţii speculative, cum este cazul României. Din acest motiv bancherii locali se poziţionează pe primul loc în regiune în ceea ce priveşte intenţia de scădere a expunerii pe acest sector, potrivit raportului „Barometrul ECE privind Creditarea Imobiliară în 2010”, realizat de KPMG.
„Este dificil să vorbim despre regiunea ECE ca o unitate. În perioada recesiunii țările ale căror sectoare imobiliare au suferit cel mai mult au fost cele în care până în 2008 au avut loc investiții speculative, cum este de exemplu cazul României. Dar România are un potențial crescut pe termen lung si perspectivele pentru o dezvoltare susținută în 2011 sunt bune. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe măsură ce încrederea va reveni”, a declarat Ori Efraim, partner al KPMG în România.
Băncile care au participat la studiul KPMG consideră ca incertă posibilitatea ca sectorul imobiliar să cunoască o revenire rapidă în vreo țară din Europa Centrală şi de Est (ECE), cu posibila excepție a Poloniei si Republicii Cehe, unde piața nu a fost afectata de recesiune în aceeași măsură comparativ cu alte țări.
„Sectorul imobiliar românesc a trecut printr-o perioadă dificilă in ultimii ani, în care a avut loc o creștere speculativă semnificativă urmată de o cădere dramatică. Mulți dezvoltatori s-au confruntat cu dificultăți serioase pe măsura ce valoarea portofoliilor lor a scăzut semnificativ si cu greu au putut găsi cumpărători pentru proiectele lor. Așa încât aproape toți au fost nevoiți sa își regândească planurile de afaceri”, a menţionat Christian Schitton, directorul pentru servicii de restructurare imobiliară din cadrul KPMG.
În prima jumătate a acestui an, tranzacţiile imobiliare realizate în România au avu